Alex are 16 luni.
Saptamana asta a fost mai putin plangacios cu toate ca am inceput sa ii schimbam programul de somn. Am mers iar la plaja…ador plaja din “cartierul” nostru – nu e superba?
Sper ca acum intelegeti de ce ador Doha.
Am mers la piscina
si ne-am jucat pe terasa. Saptamana asta Alex a invatat sa bata palma si sa se urce si sa se dea jos singur de pe canapea (e cam inalta).
In ceea ce priveste organizarea “saptamanalului” m-am hotarat sa impart activitatile noastre in functie de cele 5 subiecte de dezvoltare acoperite de metoda Montessori: Activitati Practice (dezvolta abilitati de baza necesare in viata de zi cu zi), Activitati Senzoriale (pentru dezvoltarea si ascutirea simturilor/perceptiei), Dezvoltarea Limbajului, Matematica, Activitati Culturale (si stiintifice) – bineinteles in masura in care se pot acoperi aceste arii cu un copil de 1 an. Pentru clasificarea activitatilor noastre in domeniile de mai sus voi folosi ca ghid cartea luiDavid Gettman – Basic Montessori: Learning Activities For Under-Five. La aceste domenii voi mai adauga inca unul: Arts & Crafts. Gata cu introducerea.
Tema saptamanii – mare/mic
M-am inspirat de la prietena mea, Ramona care a avut recent o activitate cu fetita ei de 19 luni menita sa introduca conceptul de marime folosind doua baloane de dimensiuni diferite. Cum eram in pana de idei am vazut in activitatea Ramonei si in formele mele de prajituri (vedeti mai jos la Dezvoltarea Limbajului) solutia pentru a incepe sa il familiarizez si pe Alex cu diferitele marimi. Apoi am folosit in acelasi scop cilindrii Montessori (mai jos gasiti detalii la Activitati Senzoriale) despre care v-am mai vorbit si la care cred ca voi reveni cu un alt post mai detaliat.
Activitati Practice
Cred ca nu gresesc sa spun ca dupa Dezvoltarea Limbajului aceasta arie este cea mai importanta pentru copiii mici. Activitatile practice Montessori sunt menite sa il ajute pe copil sa fie independent: sa se hraneasca singur, sa se spele singur, sa se imbrace singur, sa isi curate papucii, sa mentina curatenia, sa fie politicos etc.
Maria Montessori considera ca cel care este servit este de fapt un sclav pentru ca isi pierde independenta de a se descurca singur. In acelasi sens,va invit sa cititi un extras din The Montessori Method pe care l-am pus mai demult pe blog.
Aceastea fiind spuse eu m-am hotarat sa lucrez mai mult asupra acestui domeniu. Mi se pare extrem de important pentru copil, pentru ca el sa nu se simta frustrat si sa se simta liber sa se poata descurca de unul singur, mai ales ca cel mai probabil din toamna va intra in colectivitate.
Asa cum am mai spus Alex mananca singur de pe la 7-8 luni – dar cu mana. E foarte amuzant ca deja am inceput sa ii comandam si lui portie speciala de mancare la restaurant:
Tinta mea e acum sa il obisnuiesc treptat sa manance si cu lingura. Apoi as vrea sa il obisnuiesc sa bea exclusiv din cana. Desi se descurca bine de mult timp sa tina paharul si sa bea din el dupa cum se vede:
nu am insistat pentru ca ii place mai mult sa bea din biberon. Si cum traim in desert pentru mine e foarte important sa fie hidratat – asa ca inca mai folosim biberonul des. Dar m-am decis sa il incurajez sa foloseasca mai des paharul.
Apoi as vrea sa il invat treptat sa se spele singur pe maini. Un prim pas a fost facut! A invatat saptamana asta sa deschida si sa inchida robinetul de la apa. Cand se va face mai mare as vrea sa il invat sa se imbrace singur etc…dar le luam treptat.
Activitati Senzoriale
Activitati vizuale -cilindrii Montessori
Daca tot am inceput sa ii introduc conceptul de marime i-am dat din nou un set din cilindrii nostri. Scopul lor direct este sa dezvolte capacitatea vizuala de a diferentia marimea iar indirect sa pregateasca mana pentru scris prin manevrarea cilindrilor cu ajutorul manerului/butonului din varf.
Vedeti mai jos in imagine cat de mici sunt de fapt mini-cilindrii Montessori. Alex se descurca destul de bine cu acest prim set numai ca nu prea mai are rabdare. Desigur il supraveghez foarte atent cand ii manipuleaza sa nu ii inghita dar nu prea mai are tendinta sa ii guste.
Alte activitati vizuale si de coordonare
In poza de mai sus in plan secund este o jucarie asemanatoare cu aceasta. Intentionez sa o utilizez pentru introducerea culorilor mai tarziu. Deocamdata invatam formele cu ea si intentionez sa introduc formele de celelalte culori treptat (acum este doar rosu pentru a face mai bine distinctia intre diferitele forme). Se descurca foarte bine sa potriveasca formele la locul lor.
De departe insa vedeta acestei saptamani a fost aceasta cutie in care am facut un mic orificiu prin care Alex s-a delectat sa introduca bete de inghetata (nu am mancat atat de multa inghetata ci am gasit sa cumparam acele bete 🙂 ). Ei bine aceasta activitate l-a tinut ocupat foarte mult si i-a placut. A reusit sa bage 30 de bete de 2-3 ori consecutiv in cutie. Priviti ce concentrare!
Dezvoltarea limbajului
Mare-mic
Cu ajutorul noilor mele forme de prajituri (mi-am comandat 2 seturi cu un numar impresionant de forme de care sunt foarte mandra!) am introdus si “mare-mic” in vocabular. Alex s-a distrat punand fiecare forma mica in cea mare in timp ce eu spuneam “mare-mic”. Vom mai repeta notiunile.
Animale – am introdus in cosul nostru cu animale leul si il recunoaste fara probleme. Cred ca il stia dinainte de prin cartile cu animale. De asemenea l-am rugat sa imi arate animalele de la puzzle-urile din trusa Teach My Baby si le stie pe toate (si alatura corect piesele de la puzzle-uri – desi nu le potriveste singur). In acest moment poate identifica sigur 14 animale – dar cred ca stie mai multe.
Fructe – am studiat pruna si mango.
Arts & Crafts
Am facut din nou plastilina (pe cealalata am uitat-o afara si s-a uscat) urmarind reteta despre care v-am mai vorbit si am folosit o parte din formele de prajituri. Din pacate Alex nu a fost interesat deloc, dar deloc, de aceasta activitate :). Ceea ce nu inseamna ca eu nu m-am simtit bine in continuare modeland la plastilina 🙂
In schimb i-a placut mult activitatea de mai jos: fingerpainting cu smantana (ca sa fie safe daca mananca) 🙂
Am mai avut si alte activitati dar cam astea au fost cele mai interesante. Scuze iar ca am facut poze numai cu telefonul sper am curaj in curand sa il expun pe Alex si camerei 🙂
Sa ne vedem cu bine saptamana viitoare!
2 Responses to Saptamanal de gradinita Nr. 5/2012