browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Eu nu sunt Charlie

Posted by on January 10, 2015

Sunt atat de enervata de impactul pe care il are atentatul de la Paris asupra opiniei publice incat nu ma pot abtine sa nu scriu. Zilele astea am fost poluata efectiv pe FB si in conversatii cu unii apropiati cu o gramada de mesaje care nu imi convin si care sunt in totala disonanta cu modul meu de a gandi si de a simti in probleme de acest gen si care poate fi rezumat simplu prin notiunea de TOLERANTA.

Am fost atat de inversunata ca m-am si certat cu unii si m-am apucat sa recitesc Tratatul despre Toleranta a lui Voltaire.

Sa ma explic – pe mine ma apuca furia
– si cand vad glume proaste pe seama bisericii ortodoxe
– si cand ma impunge vreo baba in biserica sa ma inchin regulamentar si nu cum stiu eu
– si atunci cand il mai apuca (de fata cu mine) pe vreun habotnic sa incerce sa il convinga pe un ateu declarat de cat de buna este religia incercand sa ii arate drumul spre mantuire in pauza de masa
– si atunci cand il vad pe un ateu incercand sa ii convinga pe altii ca asta e calea filosofica sau istorica adevarata dar fara sa fi trecut prin vreun studiu profund asupra subiectului care sa depaseasca limitele wikipedia
– si atunci cand vad opinii preconcepute impotriva islamului (de genul un mahomedan nu are nicio problema sa isi bata nevasta etc etc).

Eu cred in TOLERANTA! Eu cred ca religia nu este subiect public, nu e subiect de discutat la bere cu prietenii iar dogmele religioase nu se disputa cu ciorba in fata. Eu cred ca fiecare trebuie sa isi vada de viata religioasa (spirituala) in adancul constiintei sale si nu in mod emfatic polundu-i pe ceilalti cu convingerile sale si sa aiba toleranta, consideratie si respect pentru aproapele sau de orice religie sau credinta ar fi. Sa il respecte si sa il trateze cu consideratie chiar de e ateu declarat – fiind dreptul lui sa fie ateu, musulman sau penticostal daca asa vrea. Si evident sa nu isi bata joc de religia cuiva si da cred ca sa faci caricaturi cu simboluri religioase inseamna sa iti bati joc de religia cuiva. Si nu nu cred ca asta se inscrie in libertatea presei.

De asta EU NU SUNT CHARLIE!

Evident ca tragedia asta este un fapt incalificabil si terorismul este o lupta de cea mai joasa speta si care este si el nascut tot din intoleranta religioasa. Cel mai tare ma enerveaza insa ca daca au reusit sa revolte opinia publica impotriva islamului in mod ciudat teroristii chiar sunt castigatori. Valul de ura si neincredere care va plana acum asupra musulmanilor nu va face decat sa le creasca frustrarea si sa dea mai multi adepti organizatiilor teroriste. Iar ura nu naste decat ura! Deci nici macar practic vorbind intoleranta nu este cea mai desteapta chestie.

Ma bucur din suflet ca a scris si Plesu despre subiect!

One Response to Eu nu sunt Charlie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*