browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cultura germana – studiu pe final

Posted by on December 27, 2014

Pentru o introducere explicativa dati click aici .

2014 al meu a fost un an greu cu foarte putin timp pentru “studiu”. Nu am reusit sa fac mare lucru din ce mi-am planuit cu privire la cultura germana. Din planul meu am reusit cam asa:

1. Literatura

Am citit introducerea de la Oxford si o parte din “companionul” de la Cambridge , Schiller (ceva despre viata lui), Goethe (Despartirea de Goethe de Noica, Faust – prima parte mai mult si am vazut si piesa lui Purcarete, absolut minunata- Suferintele tanarului Werter, Afinitatile Elective si i-am vizitat casa muzeu de la Weimar),  Thomas Mann (Casa Buddenbrook – genul ala de roman care, dupa mine, ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru toata lumea – de la Mann mai am cateva in curs/plan), Hermann Hesse (Gertrud, am recitit si o parte din Lupul de stepa si la fel mai am cateva in plan – imi place mult), Heinrich Böll (Onoarea pierduta a Katharinei Bloom, o proza foarte interesanta, merita citita), Günter Grass (Intre Germania si Germania – este un jurnal de fapt. Prin el am aflat o gramada de informatii interesante despre lungul proces pe care l-a presupus unirea celor doua Germanii, nu mi-ar fi trecut prin cap ca a fost un asa proces complicat. Mai am cateva carti de-ale lui in plan), Michael Ende (Momo – o surpriza foarte placuta, aparent proza de copii dar cu atat de mult substrat ca mi-a dat de gandit mai mult ca o carte de filosofie :), cu siguranta voi mai citi si altele) si cam atat :).

2. Filosofie – am citit doar putin Kant si un inceput de Schopenhauer, n-am gasit linistea necesara pentru mai mult.

3. Muzica – am ascultat Bach, apoi am trecut la Beethoven si acolo am ramas :), imi place foarte, foarte mult.

4. Arta 

Aici stau un pic mai bine pentru ca am batut multe muzee cat am fost in Germania (inclusiv casa lui Durer de la Nuremberg) si am si avut sansa sa prind o expozitie temporara la Munchen cu studii moderne (inclusiv cu raze X) pe picturile lui Kirchner. La Dresda am avut parte de un adevarat moment initiatic cand m-au lasat angajatele muzeului singura in sala de lectura a cabinetului de stampe, sa studiez cu manusi albe 4 bibliorafturi cu schite si gravuri de Otto Dix :).

5. Istorie – am urmat cursuri si cam atat.

Se putea si mai bine, stiu dar cred insa ca am reusit sa imi fac o imagine fie si ea vaga. M-a ajutat mult si vacanta de 2 saptamani din vara cand am batut autostrazile din Estul Germaniei (pe circuitul Dresda – Berlin – Nuremberg – Munchen). Pana una, alta eu ma declar multumita.

Voi mai citi/studia nemti si pe viitor ca unii mi-au placut mult dar la anul vreau sa “studiez” alta cultura :).

Si va las cu Beethoven, o lucrare pe care o ador si care simt ca imi descrie perfect sufletul smintit 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*