browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pete Motanul

Posted by on February 3, 2018

Alaltaieri seara Alex a adormit suparat. Era obosit de o zi care nu a fost tocmai buna pentru el. Am incercat sa il impac. L-am intrebat ce vrea sa ii citesc si matzaitul somnoros a spus…cartea cu Pete Motan. Am zambit si i-am scos “de la naftalina” (ca era abandonata de mult) “Ador tenesii albi”. Am inceput sa citesc si pana sa o termin a adormit motanul meu ?.

Cartile cu Pete Motanul fac parte dintr-o serie destul de mare. Pentru detalii intrati pe site-ul dedicat.

Autorul personajului Pete Motanul este ilustratorul James Dean (care este si autorul textului pentru unele dintre cartile din serie).In Romania sunt traduse si publicate in acest moment doar doua din cartile Pete Motanul – aparute la Editura Nemira: Pete Motanul – Ador tenesii albi si Pete Motanul si nasturii sai sic. Le gasiti – aici.

Ambele sunt semnate de ilustratorul James Dean impreuna cu Eric Litwin (autorul textului) – mai multe despre autori gasiti aici.

Cele doua carti au o grafica impecabila, amuzanta si deosebit de placuta. Textele sunt repetitive, oarecum simple (pot fi citite si copillor mai mici de 2-3 ani), cu un ritm melodic pentru ca Pete canta mereu. Daca sunt citite cu intonatie si ritm, nota de optimism a personajului va reusi sa binedispuna nu doar copilul ci si parintele. Sunt doua carti pe care imi e si mie drag sa le recitesc ?

In Ador tenesii albi – motanul Pete indragostit de tenesii sai si cantand ca ii adora ajunge sa ii murdareasca calcand ba in capsuni, ba in afine ba in altele (nu mai divulg). Dar el nu se supara dupa nicio schimbare de culoare pe care tenesii lui impecabili ajung sa o sufere.

Sfarsitul include sublima morala a povestii – “in orice ai calca, trebuie sa mergi mai departe si sa-ti canti cantecelul”. Mie mi se pare o concluzie la care merita sa meditam si noi parintii cititori. Dincolo de starea de bine si optimism, copiii mai mici pot sa invete si cateva culori. Pentru copiii care mai fac cate o obsesie pentru vreo jucarie sau nu suporta sa se murdareasca – povestea poate sa fie de mare ajutor.

In Pete Motanul si nasturii sai sic motanul nostru isi pierde, unul cate unul, cei patru nasturi de la camasa preferata.

Dar nu plange dupa niciunul dintre ei, pentru ca “lucrurile vin si se duc. Si ar trebui sa plangem? Nicidecum. Trebuie sa ne cantam mai departe cantecelul”. Aceasta e si morala povestii. Aici adultul s-ar putea sa cam ofteze, dar tot frumos, nu-i asa?

Din aceasta poveste, copiii mai mici pot sa invete (dincolo de morala) sa numere descrescator de la 4.

Ambele carti de la Nemira au un format mare, clar, ilustratia domina, iar textul e putin. Este ideala asadar pentru lecturi de inceput, undeva intre 2-4 ani. Dar si copiii mai mari se vor atasa de ele.

Noi mai avem in biblioteca, in Engleza Pete the Cat, Construction Destruction – publicata in US si semnata doar de James Dean.

E pe lista de carti viitoare, deci nu pot sa ii fac o recenzie acum. Ca o prima impresie insa: formatul e mai mic, povestea mai lunga si cu un text mai bogat (se adreseaza altei grupe de varsta decat cele doua carti publicate la noi).

Posibile activitati

Pentru ca sunt carti foarte cunoscute pe plan international, se gasesc pe internet foarte multe printabile cu tema Pete the Cat. De la foi de colorat, exercitii de trasat, sortare pe culori, alaturare de imagini si multe alte activitati.

Noi am incercat sa pictam (impreuna eu si Alex) una din scenele din Ador tenesii albi iar rezultatul e acum afisat in camera lui Alex.

Am mai pregatit la un moment dat o fisa de patterning – pe care o puteti descarca gratis, exclusiv pentru uz individual si educational de aici.

In concluzie, pe o scara de la 1 la 5 as nota ambele carti de la Nemira astfel:

Ilustratie     *  *  *  *  *

Poveste     *  *  *  *  *

Continut educativ     *  *  *  *  *

Nota copilului    *  *  *  *  *

Total – carti de 5 stele pe care le recomand cu caldura.

Astept si parerea voastra cu mare drag,

Gia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*