browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Inflatia de citate celebre (3)

Posted by on February 12, 2008

img_5705.JPG

Revin… chiar cu riscul (pe care mi-l asum) de a va plictisi cu subiectul asta si de asemenea reiterez admiratia mea pentru Octavian Paler. Sunt impresionata de analizele sale pentru ca gasesc in ele perfect sintetizate, explicate si concluzionate concis unele probleme ce ma bantuie si pe mine…Astfel o simpla propozitie din Convorbiri cu Octavian Paler rezuma ce e deranjant la acest fenomen inflationist: <<Romanul lui Cervantes e “citat” nu “citit”>>.

Oricum sunt pregatita sa admit si eu ca prefer sa aud si sa citesc maxime, citate (chiar si in lipsa intelegerii fenomenului) din opere de valoare, prefer sa vad grupurile de turisti japonezi, spanioli sau americani care se mira si se inclina extatic in fata exponatelor din muzee numai dupa ce a terminat ghidul expunerea, decat sa asist la prosternarea in fata “celebritatilor” – rafale de vant contemporane.

In acest sens, tot din Paler (opera citata), aflu ca in Anglia au fost alesi “mari englezi din toate timpurile” – printesa Diana si fotbalistul Beckham in timp ce Shakespeare a fost printre ultimii, iar in Olanda Cruyff i-a surclasat pe Rembrandt si pe Van Gogh.

Numai bine,

G.

P.S. Pentru amatorii citatului “Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” in foto este sursa – Codul lui Hamurabbi (Louvre)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*