browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vaccinul anti-polio IPV sau OPV?

Posted by on September 24, 2011

Am facut o categorie noua pe blog: Despre copii. Am de gand sa adun aici ganduri, probleme, solutii, idei, decizii si multe altele cu care m-am confruntat pana in prezent. Nu ma declar autoritate in domeniu. Nici nu stiu cum sa fac sa subliniez mai bine ca fiecare parinte este in masura sa decida ce stil de “parenting” i se potriveste si ce solutii/decizii sa adopte cu privire la copilul sau.

Prin aceasta noua categorie nu vreau sa impun solutiile mele ci numai sa prezint argumente, informatii si explicatii pentru deciziile mele, in speranta ca vor fi utile si altora. Fata de abordarile generale de pe site-urile de copii si mai ales forumuri voi incerca sa introduc mai multa logica si mai multa informatie tehnica. Ma adresez asadar parintelui informat, parintelui interesat sa inteleaga cerceteze lucrurile mai in profunzime si nu sa se ia dupa parera unuia sau al altuia.

Intentionez sa ating subiecte ca diversificarea, probleme de somn, programul zilnic, joc si jucarii, stadii de dezvoltare, liste de lucruri utile pentru un bebelus, site-uri utile etc.

Legat insa de subiectul vaccinurilor tin sa mai scriu cateva randuri si despre vaccinul anti-polio obligatoriu mai peste tot. Am descoperit aceste informatii in momentul in care am aflat ca schema din Romania era din nou diferita de cea din Qatar. Mai precis, ambele tari prevad vaccinarea obligatorie anti-polio dar

– in timp ce in Romania se foloseste numai IPV (atat pentru doza principala cat si pentru rapel) –  respectiv varianta de virus inactivata,

– in Qatar se foloseste IPV la prima doza (la doua luni) iar in rapel la urmatoarele doze  OPV – vaccinul oral cu virus-viu.

De felul meu sunt mai suspicioasa si tot imi aduc mereu aminte de cazul unei fetite din orasul natal despre care se spunea ca ar fi ramas paralizata in urma vaccinului anti-polio. Este posibil sa ma insel pentru ca amintirea e foarte vaga – imi aduc aminte numai ca la ora de biologie parca ne-a fost dat acest exemplu (in scoala generala). Acest amanunt cu privire la vaccinuri m-a urmarit mult timp. E posibil insa sa am un episod de falsa memorie. Ce-i drept cu aceasta prejudecata si spaima am purces la examinarea optiunilor de vaccinare.

Prima doza am facut-o cu IPV pentru ca era identica in ambele tari si dat fiind ca virusul este inactivat, riscul nu exista. In plus nici nu cred ca se mai gaseste OPV. Problema se punea pentru urmatoarele doze de rapel din Qatar, daca sa aleg OPV sau sa insist pe IPV.

Pediatrii din Romania s-au eschivat. Unul mi-a spus ca doar forma de administrare a vaccinului este diferita (adica unul e injectabil si celalalt oral) ceea ce nu este adevarat dupa cum voi arata in continuare. Celalalt nu a spus nimic. Ce e drept la timpul respectiv nu am intrebat precis ce este cu aceasta diferenta la vaccinul polio, ci mult mai general care sunt diferentele fata de schema din Qatar.

Si acum sa prezentam diferentele (m-am informat de pe site-ul OMS citind mai multe studii):

OPV – se administreaza oral, virusul (toate cele trei radacini) este atenuat, adica modificat genetic pentru a nu fi periculos. La 3 doze administrate ofera protectie pentru toate cele trei tulpini ale virsului la mai mult de 90% dintre subiecti. Ofera si protectie intestinala la virus. Protejeaza si comunitatea deoarece prin extinderea contaminarii cu virusul atenuat de la copilul vaccinat la membrii comunitatii si acestia dezvolta anticorpi. Aceste ultime doua trasaturi fac ca OPV-ul sa fie vaccinul ales in zone in care mai exista risc de polio (nu numai in zone unde nu a fost eradicata polio). OPV-ul a fost pana foarte de curand optiunea principala in Romania.

Paralizia asociata cu administrarea OPV – acesta este riscul principal al OPV si motivul principal pentru care se trece treptat la IPV. Fenomenul este foarte rar, ceva de genul 1 caz la 3 milioane de doze (aceasta cifra insa difera in functie de sursa – uneori am intalnit si mentiunea ca ar fi 1 caz la 750 000). Practic, virusul dormant reuseste sa se activeze si sa devina periculos. Numarul cazurilor a scazut foarte mult odata cu administrarea OPV (deoarece copiii aveau deja anticorpi de la mama). In Nigeria se pare ca a aparut si o mutatie a virusului respectiv. Deci poate ca nu era doar un episod de falsa memorie ceea ce tineam eu minte.

Cu toate acestea OMS-ul considera ca avantajele vaccinului sunt atat de mari incat riscul poate fi asumat.

IPV – virusul este inactivat, mort.Prin urmare nu se induce boala prin vaccin, deci riscul de paralizie practic nu exista aici. Protectia la 3 doze apare intr-un procent mai mare decat la OPV. Insa se estimeaza ca protectia ar dura mai putin (aici nu mai stiu ultimele cercetari). IPV insa nu ofera protectie intestinala, asadar nici nu ajuta comunitatea. IPV este alegerea in tarile in care polio a fost eradicata de mult.

Si aici a venit dilema. La noi mai trebuia luat in considerare si faptul ca deja avusesem o doza de IPV – deci aveam deja anticorpi (asta si pe schema din Qatar), deci probabil riscul era si mai diminuat. Dar si ca OPV protejeaza si intestinal iar noi urma sa stam intr-o tara unde vin practic oameni de peste tot.

Am vorbit cu pediatrul de aici si acesta ne-a spus ca protectia pe IPV este identica pentru copil, doar ca nu se protejeaza si comunitatea. A mai adaugata ca nu e risc pe OPV (asta probabil sa ne linisteasca).

Acestea fiind spuse am ales in continuare IPV (de fapt am facut hexa – vaccinul complex ce include si alte 5 componente).

Mai mentionez ca se discuta in cadrul OMS ca in era post-eradicare sa ramana valabil numai IPV, pentru a impiedica aparitia de noi cazuri datorate OPV.

Atasez si schema din Qatar (informatii de la OMS)

Region Country Antigen
(or nutritional supplement)
Description Schedule Comments
EMR Qatar BCG Bacille Calmette-Guérin vaccine birth; 
DT Tetanus and diphtheria toxoid childrens’ dose 4-6 years; 
DTaPHib Diphtheria and tetanus toxoid with acellular pertussis and Hib vaccine 15 months; 4-6 years; 
DTaPHibHepIPV Hexavalent diphtheria, tetanus toxoid with acellular pertussis, Hib, hepatitis B and IPV vaccine 2 months; 
DTwPHibHep Diphtheria and tetanus toxoid with whole cell pertussis, Hib and HepB vaccine 4, 6 months; 
HepA Hepatitis A vaccine 12, 18 months; 
HepB Hepatitis B vaccine birth; 2, 4, 6 months; 
Influenza Influenza pilgrims and health care workers
IPV Inactivated polio vaccine 2 months; 
MenACWY Meningococcal ACWY >2 years; every 3 years;  pilgrims and travellers
MMR Measles mumps and rubella vaccine 12, 18 months; 
OPV Oral polio vaccine 4, 6, 18 months; 4-6 years; 
Pneumo_conj Pneumococcal conjugate vaccine 2, 4, 6, 15 months; 
Pneumo_ps Pneumococcal polysaccharide vaccine elderly high risk patients
Rotavirus Rotavirus vaccine 2, 6 months: 
Td Tetanus and diphtheria toxoid for older children / adults 13-16 years; 
TT Tetanus toxoid 0, 1, 6 months;  wounds and animal bites
Typhoid Typhoid fever vaccine food handlers and travellers to endemic areas
Varicella Varicella vaccine 12 months; 4-6 years 
YF Yellow fever vaccine travellers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*