browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Un NU ferm pneumoniei si rotavirusului

Posted by on September 23, 2011

As incepe printr-un disclaimer. Nu sunt medic pediatru. Nu am studiat medicina (desi mi-am dorit). Nu sunt farmacist.

Sunt doar o mama care a fost confruntata cu problema alegerii vaccinurilor pentru bebelusul ei in conditiile in care schemele de vaccinare din tara natala erau diferite de cele din tara de rezidenta. Mai specific, cand Alex avea 2 luni ne aflam in Romania si am aflat ca schema de vaccinare era diferita de cea din Qatar, tara unde ne aflam acum. In acest context ne-am informat in principal pe site-ul OMS, am consultat doi pediatri diferiti si ne-am intrebat prietenii care erau in situatii similare.

Concluzia la care am ajuns a fost aceea ca schema extinsa de vaccinare (revin in curand cu explicatii)  ne este cea mai utila.

Ca parinte cred ca este absolut necesar sa discerni in noianul de sfaturi si informatii si sa alegi solutii, poate de cele mai multe ori intr-un mod instinctual. Si acele solutii vor fi probabil cele mai bune, cele mai adaptate parintelui si copilului in cauza. Problema este ca acele solutii si decizii te responsabilizeaza fata de ceea ce ai mai drag.

Tocmai de aceea, cu toate ca de felul meu cred intr-o abordare relaxata vizavi de cresterea copilului, o limita cred ca se impune totusi: sa existe informatia, sa stii care sunt optiunile, sa faci o alegere in deplina cunostinta de cauza.

De felul meu sunt sigura ca am luat multe decizii pe care alti parinti nu le-ar fi gasit de conceput. Cu titlu de gluma si exemplu mentionez ca poza cu Alex mancand carnati si paine la 7 luni jumate a facut adevarate furori :). Am incercat totusi sa ma informez cat pot de mult, in special in cateva arii importante: siguranta si sanatatea copilului.


Dedic asadar acest post tuturor celor carora nu li se pare o frivolitate sa te informezi despre vaccinuri si vor sa stie care sunt optiunile.

Schema obligatorie din Romania

Mi-a luat mult timp sa gasesc un site cu informatii oficiale. Intr-un final m-a ajutat tot OMS-ul:

EUR Romania BCG Bacille Calmette-Guérin vaccine birth; 
DTaP Diphtheria and tetanus toxoid with acellular pertussis vaccine 4 years; 
DTaPHibIPV Diphtheria and tetanus toxoid with acellular pertussis, Hib and IPV vaccine 2, 4, 6, 12 months; 
HepA Hepatitis A vaccine Part of country outbreack contacts
HepB Hepatitis B vaccine birth; 2, 6 months; 
HPV Human Papillomavirus vaccine 12-24 years, 
Influenza Influenza chronic disseases
IPV Inactivated polio vaccine 9 years; 
MMR Measles mumps and rubella vaccine 12 months; 7 years; 
Td Tetanus and diphtheria toxoid for older children / adults 14 years;  every 10 years
TT Tetanus toxoid injuries
Typhoid Typhoid fever vaccine Part of country flooding
YF Yellow fever vaccine Part of country travellers

Se observa ca la 2 luni pe schema obligatorie se administreaza vaccinuri impotriva Diphtheria, tetanus,  pertussis, Hib, IPV (polio inactivat) si hepatita B.

Vaccinuri facultative in Romania

1. Vaccinul impotriva Rotavirus (Rotarix)

Rotavirusul este principala cauza a diareei si gastroenteritei de natura infectioasa la copii. OMS estimeaza ca anual mor din aceasta cauza mai mult de jumatate de milion de copii.

In Romania, datele statistice de la Institutul National de Statistica arata ca in anul 2008 au fost inregistrate 34 de decese pentru copiii mai mici de 1 an din cauza gastroenteritei (probabil ca nu toate au fost cauzate de Rotavirus) dintr-un total de 2434 de decese (sub 1 an) – ar rezulta un procent de 1,39. Din coroborarea acestor date putem afirma cred ca in foarte rare cazuri Rotavirusul este letal in Romania. Cu toate acestea, boala este foarte pacatoasa. Cateva marturii le gasiti aici (cititi va rog comentariile).

Este adevarat ca pana la varsta de 5 ani fiecare copil se va intalni cu acest virus cel putin o data, dar vaccinul poate atenua foarte mult reactiile la virus.

Cine recomanda vaccinul impotriva Rotavirus?

In Romania mi l-au recomandat 2 pediatri diferiti. Si prietenilor mei li s-a recomandat tot de pediatri.

Apoi OMS-ul recomanda ca vaccinul sa fie introdus in toate statele membre ca obligatoriu.

Multe State l-au inclus in schema lor obligatorie: ca exemplu: Statele Unite, Israel, Australia, Qatar.

Multe State europene l-au introdus in schema lor obligatorie: Austria (unde deja se vad rezultatele), Belgia, Finlanda, Luxemburg. Si Republica Moldova il va introduce :).

Argumente impotriva vaccinului

argumente SF legate de teoria conspiratiei – le stiti cu totii, alea ca vaccinurile au virusi care ne vor veni de hac odata si odata la toata specia umana daca nu avem pile la firmele de farmaceutice – nu le dezvolt;

argumente legate de cost

argumente legate lipsa de siguranta a Rotarix (unul din cele 2 vaccinuri) – S-a invocat ca pe langa tulpina de Rotavirus atenuat s-a mai descoperit un alt virus in vaccin. Cu toate acestea organele competente au declarat ca vaccinul este sigur. De asemenea OMS il considera sigur.

argumente legate de lipsa de necesitate – din moment ce nu e chiar o cauza letala de ce sa nu lasi organismul sa se lupte –

aici vine decizia si riscul fiecaruia dar daca va decideti pentru trebuie mentionat ca acest vaccin se poate face doar in jurul varstei de 2 luni (prima doza).

2. Vaccinul pneumoccocic (Prevenar)

Infectiile cu pneumoccoci pot duce la pneumonie, meningita si altele si sunt considerate de OMS una din cauzele majore ale mortalitatii in lume.

In Romania, in 2008 s-au inregistrat 708 decese la copiii sub 1 an din cauza pneumoniei fiind una din cauzele majore de deces si cea mai importanta cauza care ar putea fi prevenita prin vaccinare.

Mai multe informatii gasiti la OMS.

Cine recomanda accest vaccin?

OMS, Statele Unite, multi pediatri din Romania, Qatar-ul, si majoritatea statelor europene. Pentru mai multe informatii despre schemele de imunizare in diferite tari consultati registrul OMS.

Argumente impotriva vaccinului

In afara de teoria conspiratiei si de cele legate de cost, chiar nu vad alte argumente impotriva mai ales avand in vedere gravitatea bolilor ce ar putea fi prevenite.

***

Sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*