Alex are 17, 5 luni.
Vom renunta la Saptamanalul de gradinita pentru ca trecem printr-o perioada aglomerata cu mutarea in Romania si nu prea am mai pregatit activitati speciale pentru Alex. In plus ma gandesc ca si in Romania ne va lua ceva timp sa ne adaptam si apoi Alex va incepe gradinita adevarata (cel mai probabil din septembrie). Eu as vrea sa ii urmaresc totusi progresele si sa il sprijin cat mai mult. Asa ca vom mai reveni cu siguranta cu stiri (grupate in categoria Activitati 12L/18L). Pe mine m-au ajutat foarte mult site-urile straine pentru a gasi activitati potrivite pentru Alex si ma gandesc ca poate vom ajuta si noi pe altii.
De cand nu am mai scris Alex a trecut iar printr-o perioada cu dureri de dinti – mai scurta dar mai dureroasa (nu prea a putut sa doarma, sa manance bine). Din pacate insa nu am mai vazut niciun dinte nou, deci ne pregatim psihic pentru momentele in care vor aparea cu adevarat :). Ce ma bucura insa este ca, dupa o perioada de pauza, a redevenit interesat de carti si de numarat. In plus acum recunoaste formele geometrice – detalii mai jos.
Dezvoltarea limbajului
Animale si obiecte obisnuite
Pe langa cartile de povesti avem mai multe carti pentru dezvoltarea limbajului. Vedeti mai jos una dintre cutiile cu carti:
Am cautat sa fie cartonate (ca sa le poata manui cu usurinta) si sa reprezinte obiectul cat mai fidel (sa aiba poze de calitate si nu animatii desenate) pe un fond neutru.
Toate aceste carti ii stau la dispozitie si el isi alege singur pe ce vrea sa se uite. Ii plac foarte mult. De multe ori sta singur si le rasfoieste dar de cele mai multe ori vine la mine foarte serios cu cate o carte deschisa in mana si folosindu-se de degetul meu ca de un aratator (nu stiu de ce el arata cu degetul meu nu cu al lui – oricum mi se pare amuzant) ma pune sa ii spun ce e acolo. Cand i se pare ca ceva suna mai interesant ridica privirea la mine sa ii mai spun o data (probabil sa vada cum pronunt). Eu ma supun intocmai! Ce pricepe el de acolo nu stiu! Cert e ca e foarte curios.
Litere
In ultima vreme ne-am lovit insa de o problema cu cartile noastre. Alex imi arata insistent si scrisul de sub poze. Si ce pot sa spun ca e acolo?
La inceput ii spuneam acelasi obiect/animal. De exemplu la poza cu gorila imi pune intai degetul pe gorila (eu ii zic “go-riiiiiiii-la”!) si apoi imi pune degetul pe cuvantul scris – iar eu spuneam tot “go-riiiiiiii-la”! Evident nu era satisfacut – ca insista apasandu-mi pe deget sa mai incerc o data si cand repetam se uita la mine neincrezator :).
Acum m-am gandit sa ii spun litera care e mai aproape de deget, dar din pacate scrisul e mic si arat mai multe litere deodata. Daca stie cineva cum sa ies din acest impas ii raman recunoscator! Probabil ca va trebui in curand sa incep sa ii pregatesc cartile cu poze pentru Abecedar. Pozele le voi “edita” sa includ si cuvantul scris dar cu font mare. Altceva nu vad ce e de facut! In mod clar el a devenit interesat de litere.
Forme geometrice
Zilele trecute cand Alex se juca cu un puzzle cu forme mi-a trecut prin cap sa il “testez” sa vad ce stie. Si surpriza mare! Puiul meu recunoaste cercul, triunghiul, patratul, steaua si inima (ma rog ultimele nu sunt forme geometrice dar multe materiale le includ). Nu l-am intrebat de mai multe.Ca sa fiu insa sigura ca nu e vorba doar de acel puzzle l-am intrebat si la alt puzzle. Apoi i-am dat intr-o zi un biscuit si i-am spus ca e cerc – si el s-a dus frumos la puzzle-ul de pe masa si a pus biscuit-ul pe locul cercului :))))))))) – apoi evident l-a mancat.
Recunosc ca sunt incantata – asta cu atat mai mult cu cat eu nu am aplicat lectia Montessori ca sa il invat formele. Mi s-a parut prea mult pentru varsta lui. Doar i-am spus cand eram prin preajma si se juca cu materialele de forme (sortatoare, puzzle-uri etc) cum se cheama forma pe care o potrivea la momentul respectiv…si cum e pasionat de forme, le-a prins 🙂
Activitati Senzoriale
Simtul vazului – culori
Am mai incercat vreo doua activitati de sortare pe culori (cu bete de inghetata si cu dopuri colorate) dar n-am avut mare succes.
In schimb am gasit un puzzle potrivit pentru invatarea culorilor:
L-am cumparat mai demult de pe Amazon. Este de la Melissa & Doug dar am vazut in Romania si unele imitatii. Mie imi place ca respecta principiile Montessori:
– izolarea trasaturii – piesele au aceeasi forma si difera doar culoarea (care astfel de evidentiaza) si
– controlul erorii – daca se potriveste o piesa gresit (de exemplu jumatate de peste roz la capul de peste rosu) se observa eroarea imediat.
E o incantare sa il vad pe Alex jucandu-se cu acest puzzle. Ia cate o piesa o potriveste observa daca e culoarea corecta si daca a gresit o scoate si o duce unde trebuie 🙂 – se autocorecteaza. Nu prea i-am spus denumirile culorilor inca. Sunt multe culori acolo si imi e frica sa nu il incarc prea mult. Asa ca mai astept un pic sa se mai familiarizeze.
Simtul tactil/culori si forme
Tot pentru invatarea formelor/culorilor dar si pentru dezvoltarea simtului tactil am pregatit niste forme de fetru de culori diferite (le-am taiat folosind ca sablon unul din puzzle-urile cu forme). Pe viitor le vom folosi la activitati de sortare dar deocamdata le-am lasat sa se joace liber cu ele. Vom reveni cu detalii.
Arts & Crafts
Creioane cerate
Alex e mai interesat de creioane. Nu neaparat sa coloreze cu ele cat mai mult sa le potriveasca in cutie 🙂
Tzopa-Tzop in ritm de muzica
Am facut de mult aceasta activitate si am mai repetat-o in ultima vreme – pentru ca e foarte amuzanta. M-am inspirat dintr-un set de carti cu activitati: Brain games for babies, toddlers & twos de Jackie Silberg. Activitatea e diferita acolo dar eu am pastrat principiul de tzopaiala pe muzica. Scopul activitatii este de interactiune placuta cu copilul. Eu am implementat activitatea astfel incat copilul este expus si la ideea de ritm.
Joaca e simpla:
– dam drumul la muzica – e buna o melodie ritmata fara versuri.
Eu prefer o arie clasica si am folosit una din melodiile de la Cubul magic Mozart (e singura jucarie galagioasa pe care o recomand din suflet – si se gaseste si in Romania).
– ne asezam cu copilul in fata oglinzii – nu e obligatoriu la oglinda dar e mai amuzant asa
– si il ridicam putin cu amandoua mainile de subsuori in ritmul muzicii si cantam in ritm: Tzopa-Tzop, Tzopa-Tzop 🙂
Nu stiu ce se intelege din descrierea de mai sus – cred ca mai bun era un filmulet de prezentare. Cert este ca lui Alex ii place atat de mult incat daca ii cand eu Tzopa-Tzop pe ritmul melodiei el se duce si porneste Cubul. Plus ca l-am prins si in ipostaza in care singurel in fata oglinzii si-a pornit cubul si se ridica pe varfurile picioarelor in ritm si fericit nevoie mare :).
Recomand cu caldura.
***
Cam astea sunt vestile din gradinita noastra. Va pupam si spor la joaca si voua.
2 Responses to Stiri din gradinita noastra