browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Sortatoarele de forme

Posted by on April 19, 2012

Noi am inceput sa ii cautam lui Alex sortatoare de forma in jurul varstei de 6 luni. Desigur era prea mic sa poata sa le foloseasca…dar personal as introduce forme cat mai repede – din momentul in care copilul poate sa tina intr-o mana o astfel de forma. Nu am citit niciun studiu referitor la acest subiect dar cred ca daca bebelusul “studiaza” – atingand, ducand in gura, prinzand formele geometrice se obisnuieste creierul mai repede cu ele (si asta a fost si experienta noastra). La urma urmei aceste forme nu sunt altceva decat jucarii care incita curiozitatea copilului.

Nu mai stiu exact la ce varsta i-am aratat lui Alex ca formele trebuie introduse in gaurile sortatorului. Cred ca era in jur de 7 luni. Ce m-a impresionat a fost ca de la o varsta mica (in jur de 8 luni) el ducea intuitiv si de cele mai multe ori corect forma catre gaura corespunzatoare. Nu reusea sa ii dea drumul sau sa o potriveasca – dar stia unde trebuie pusa.

Am si exagerat un pic – ca i-am aratat de la inceput toate formele cum se baga si nu stiu ce a fost in creierul lui :). Cert este ca sortarea formelor este pentru el inca o pasiune si cu mult inainte de 1 an reusea sa potriveasca 5-6 forme la locurile lor.

Daca as lua-o de la capat insa nu as mai face asa . I-as da bebelusului toate formele sa le pipaie, sa le “studieze” dar i-as arata cum se introduc formele pe rand. Adica intai cercul – ca e cel mai simplu. Numai dupa ce va reusi sa il introduca corect i-as da  apoi patratul, apoi triunghiul si tot asa.

Trebuie insa ca primul sortator de forme sa fie foarte bine ales pentru a fi cel mai simplu posibil pentru un bebelus – caci pe piata sunt zeci de sortatoare. Noi am testat 8-9 sortatoare de forma pana acum (e o activitate care chiar ii place lui Alex) si pot sa spun ca cel mai usor pentru noi a fost acesta:

Vedeti aici cate review-uri pozitive are ( review-urile de pe Amazon sunt un criteriu dupa care va puteti orienta cand vreti sa cumparati orice jucarie – confera multe informatii valoroase).

Prin ce se deosebeste acest sortator de altele mai dificile?

1. formele sunt destul de mari dar potrivite pentru mana unui bebelus. Formele sunt cat de cat clasice – nu flori, inimi etc. Sunt bine realizate, clare, se disting cu usurinta si nu sunt foarte rotunjite –  etc. Formele care sunt foarte rotunjite se introduc mai greu pentru ca au tendinta sa se potriveasca in gauri in mai multe moduri dar incorecte. Copilul ajunge sa invarta la ele si uneori sa se frustreze. Cu aceste forme insa e mult mai clar daca nu e introdus corect si copilul se auto-corecteaza mai usor.

2. gaurile sunt toate pe un acelasi plan – drept. Asta mi se pare o trasatura foarte importanta pentru ca practic toate posibilitatile sunt evidente vizual si nu trebuie intors obiectul pentru a descoperi locul potrivit. Plus ca din unghi inclinat este mai greu de introdus forma.

Formele nu se pot potrivi in alte gauri decat in cea corespunzatoare. Cred ca majoritatea sortatoarelor respecta aceasta regula, dar am intalnit si sortatoare in care formele se puteau introduce si in alte gauri decat cele corecte si asta este debusolant pentru un copil.

3. nu exista muzica, lumini, sclipici etc. Raspunsul auditiv, luminos este bun in unele cazuri mai ales pentru bebelusi pentru a-i ghida, a-i face sa inteleaga ca au reusit. In cazul sortatoarelor de forma insa nu este necesar…credeti-ma copilul stie ca a reusit sa introduca forma. Lumini, zgomote si altele asemenea nu vor face decat sa ii distruga concentrarea necesara pentru a trece la urmatoarea forma. In plus si formele trebuie sa fie “tacute”, sa nu aiba clopotei sau sa zornaie pentru ca vor distrage atentia.

4. capacul poate fi ridicat cu usurinta – copilul poate sa isi scoata singur formele si sa se repete activitatea la nesfarsit fara sa fie necesara interventia parintelui. Asta poate fi si un dezavantaj pentru copiii care nu sunt atrasi de activitate si vor dori sa ridice capacul si sa puna formele direct in cutie. Eu cred ca asta ar fi totusi un semn ca acivitatea nu e atractiva si ar trebui amanata pentru mai tarziu. Alex nu a facut niciodata asa…el ridica capacul scotea forma, punea capacul si potrivea forma si tot asa…

Acest sortator nu intruneste totusi 2 cerinte pe care le gasesc utile:

– gaurile nu au marginile colorate in aceeasi nuanta cu forma respectiva. E posibil ca un indiciu de culoare sa ajute la potrivirea formei. Nu sunt sigura insa.

– nu e de lemn – materialele naturale sunt de preferat plasticului pentru ca sunt mult mai placute si tactil si vizual.

Acest sortator este inca in preferintele noastre desi am trecut la altele mai dificile. Formele sale insa sunt folosite cu succes in activitatea de imprimare a plastilinei :).

Sper ca cele de mai sus sa va fie de folos si spor la joaca!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*