Alex are 17 luni.
Saptamana trecuta nu am scris pentru ca nu am prea avut noutati asa ca am decis sa unesc ultimele doua saptamani intr-un post. Vestea buna este ca in ultima perioada Alex a inceput sa vocalizeze mai mult. In plus a devenit mai precis si e atras de activitati noi.
Intre timp eu am inceput sa profit de cele aprox. 3 ore pe care le doarme la pranz ca sa ma mai relaxez si eu. Am reusit sa ii comasam cei doi somnici de peste zi intr-unul singur dar asta nu a influentat cu nimic somnul de noapte. Il culcam insa mai devreme seara (la 8). Cred ca o sa isi mai schimbe programul cand ajungem in Romania (intr-o luna) pentru ca soarele rasare si apune mult mai tarziu fata de Qatar (cu toate ca avem aceeasi ora). Sa vedem…
In rest eu ma cam aproprii de sfarsit cu research-ul pe Abecedar ceea ce inseamna ca m-am incadrat in timp asa cum mi-am propus. Dar suntem foarte departe de a incepe cu activitatile propriu-zise.
Activitati Senzoriale
Construim cu blocuri de lemn
Nu i-am luat Lego inca pentru ca vrem sa ii luam din tara. Cu cuburile de lemn insa nu prea a vrut sa construiasca pentru ca era distras – cutia cu cuburi are un capac perforat cu forme si se transforma intr-un sortator…iar Alex adora sortatoarele! asadar cuburile au fost folosite numai la sortat. Acum insa ca am scos cutia de la “naftalina” (noi rotim jucariile) nu i-am mai dat si capacul :D. Si se pare ca are ceva precizie si la construit. Constructia din imagine e facuta de el…
Puzzle
Asa pe ultima suta de metri inainte de plecare din Qatar, i-am mai luat un puzzle! Era foarte ieftin si mi-a placut ca da doar indicii despre animalul respectiv…iar Alex adora animalele! Se descurca foarte bine sa identifice animalele. A avut ceva probleme la inceput sa potriveasca piesele (acum 2 saptamani) dar acum le potriveste pe toate.
Turnul din kit-ul Teach My Baby
Gradinitele Montessori folosesc Turnul roz pentru a ajuta copilul sa inteleaga diferenta de marime. Turnul se construieste din 10 cuburi de lemn ce au aceeasi culoare si difera numai ca marime. Laturile cuburilor cresc progresiv cu cate 1 cm astfel incat primul cub are 1 cm3 iar ultimul 10 cm3. E un material foarte bine gandit pentru a reprezenta si o introducere in matematica.
Turnul nostru nu respecta rigorile turnului Montessori insa isi face treaba pe partea de indemanare la construit. Pana acum insa Alex nu facea decat sa puna cuburile unele in celelalte ( ca nesting blocks). La acest capitol chiar se descurca bine – le pune pe toate 6 corect si repede. Acum insa a inceput sa le si suprapuna.
Dezvoltarea limbajului
Jocul nostru favorit in aceasta perioada este sa potrivim figurinele cu animale cu imaginea corespunzatoare din cartile cu animale.
Ne-a ajutat foarte mult ca am gasit niste carti cu animale foarte bine reprezentate. Imaginile sunt mari si fondul este neutru. Un animal e prezentat pe doua pagini alaturate deci nu pot aparea confuzii. Nu stiu daca se gasesc astfel de carti in Romania, eu le recomand. Altfel, se pot utiliza poze de pe net cu conditia sa fie mari si sa nu aiba un fond prea aglomerat. Insist pe aceste trasaturi pentru ca, din experienta noastra, cel mai mare succes in invatarea animalelor l-am avut cu aceste carti (din literalmente alte zeci de carti/flascards cu animale). Evident si cu figurinele pe care si eu si Alex le adoram!
Practic, eu aleg un animal (o figurina) si il numesc (de ex. zebra) si apoi il rog pe Alex sa imi arate animalul in carte. El ia figurina si se apuca sa rasfoiasca. Cand a gasit pune figurina pe imagine. Sunt muulte alte moduri de a face aceasta activitate. Mai greu ar fi sa ii spun sa si caute figurina la inceput dar (cu toate ca stie sa identifice figurinele) nu vreau sa complic prea mult.
Lui Alex ii place asa de mult aceasta activitate ca l-am surprins de multe ori luand singur cate un animal din cos, rasfoind cartile de zor si apoi potrivind cu imaginea.
Arts & Crafts
Am facut din nou plastilina pentru ca mi-am comandat un set de coloranti alimentari si vroiam sa vad culorile. Am testat cateva culori si sunt incantata de cum au iesit (nu am pus prea mult ca vroiam doar sa vad nuantele). Am mai imbunatit un pic si reteta de plastilina dar revin pe acest subiect.
Alex s-a distrat cu formele de prajituri (invatam si formele geometrice asa) dar si cu acest set de stampile de la ELC.
Sper ca v-a placut ce v-am povestit…
sa ne vedem cu bine saptamana viitoare!
2 Responses to Saptamanal de gradinita Nr. 8-9/2012