browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Saptamanal de gradinita Nr. 4/2012

Posted by on April 22, 2012

Alex are aprox. 16 luni.

Saptamana asta a fost si mai mofturos. Niste monstri de dinti nu mai vor sa apara si ne-au stricat complet programul de somn. De obicei Alex isi respecta programul cu 2 somnici ziua (de min 1,5 ore) si stingerea la 9 seara. Zilele astea insa a adormit mai greu ziua si corelativ a dormit mai mult. Asa ca somnul de dupa-amiaza se incheia undeva pe la 6-7 (cand il trezeam noi ca altfel probabil ca dura pana la 10) ceea ce ducea inevitabil la amanarea orei de culcare.

Pentru mine este insa foarte important ca “ora colgate” sa nu depaseasca 9 jumatate. Mi se pare un obicei sanatos pentru copii. Prin urmare am luat decizia “strategica” de a face trecerea la 1 somnic pe zi…amanand usor, usor ora de culcare pentru somnul de zi (de undeva de la 9 jumatate dimineata – acum am ajuns la 10 si 10) pana vom ajunge dupa pranz. Corelativ pentru aceasta perioada am decalat ora de culcare seara pe care o vom creste progresiv (acum suntem la 6.45 seara – incredibil nu?). Procesul e destul de “dureros” – Alex a fost un pic confuz si s-a trezit noaptea umflat fiind de somn. Dupa doua zile insa deja am inceput sa vedem progrese. Sa vedem cum vom evolua pe viitor ๐Ÿ™‚

Cu toate asta a fost din nou o saptamana interesanta in gradinita noastra.

Tema saptamanii – apa

Saptamana asta am “studiat” apa temeinic.

Psihanalista Francoise Dolto (in cartea Cand apare copilul) spune ca jocul in apa este un excelent mijloc de relaxare pentru copii pentru ca apa este un element natural. Si pot sa o confirm si eu…uneori cand Alex e plangacios il iau foarte frumos sa ne spalam pe maini si il las sa se joace cu apa si e ca o magie, starea de spirit i se schimba total. Saptamana asta am insistat insa asupra apei. I-am spus ca apa curge, ca e rece sau calda, ca el stropeste etc.

Cel mai frumos a fost insa la plaja…ar fi stat acolo cu orele sa intre si sa iasa din apa cam asa:

Am avut si o activitate cu apa – vedeti mai jos.

Cald – Rece – activitate tip Montessori

Aceasta activitate este din cartea cu activitati Montessori scrisa de Lisa Nolanย si are ca scop direct experienta temperaturii si indirect dezvoltarea vocabularului.

Pentru aceasta activitate aveti nevoie de 2 vase identice, apa calda si rece (cu gheata). In teoria Montessori aceste vase ar trebui sa fie din portelan sau sticla pentru ca, in cazul in care copilul il va sparge, sa invete ca obiectele sunt fragile si trebuie manevrate cu atentie. Alex e insa prea mic pentru astfel de lectii asa ca eu am folosit cu succes doua cutii de plastic.

E recomandabila si o tava pe care sa stea recipientele si sa dea o limita vizuala activitatii. Recomand sa aveti la indemana un prosop mare vechi pentru a putea sterge rapid in cazul in care copilul va varsa apa. Eu am facut activitatea pe terasa si se pare ca am fost inspirata :).

Stand in fata copilului puneti recipientul cu apa calda pe podea (pe tava). Apoi puneti degetele in apa si spuneti ca e “calda”. Invitati copilul sa exploreze apa. Nu il intrerupeti chiar daca o varsa.

Aduceti apoi recipientul cu apa rece si puneti degetele in recipient si spuneti ” e rece”. Invitati copilul sa exploreze.ย Daca e un copil mic si ati racit apa cu gheata e preferabil sa scoateti gheata inainte. Alex a luat un cub de gheata in mana si cand a vazut cat era de rece s-a panicat un pic ๐Ÿ™‚

Si acum sa va arat cum a decurs la noi:

Alex se pregateste de explorat primul recipient:

si exploreaza:

si exploreaza si apa de pe tava:

si bineinteles ๐Ÿ™‚ in mai putin de 1 minut:

in acest punct de suparare l-a apucat “urlatul” ca a ramas fara apa. Activitatea noastra ar fi fost istorie daca nu aveam o cana cu apa calda de rezerva ๐Ÿ˜€ (doar imi cunosc copilul).

Asa ca am sters apa, am reumplut recipientul si l-am adus si pe celalalt cu apa rece. De aici nu am mai facut poze dar a fost foarte haios. Alex foarte curios baga mana succesiv in recipiente si eu spuneam “cald-rece-cald-rece etc”. A facut asta de multe ori si cred ca i-a placut foarte mult senzatia. Cand s-a saturat a varsat apa in tava si a studiat cum pluteau recipientele ๐Ÿ™‚ apoi le-a ridicat unul cate unul succesiv sa vada cum picura si apoi a varsat din nou totul pe jos :).

Eu zic ca a fost o activitate reusita.

Dezvoltare motorie

La acest capitol am mai facut progrese. Alex se ridica singur in picioare, ia mingea de jos si face cu ea in mana cativa pasi, apoi o arunca. In plus se coordoneaza mult mai bine cand ii spun sa dea cu piciorul in minge (tinandu-se cu o mana de mana mea). Si a mai invatat sa piste ๐Ÿ™‚

Apoi a inceput sa isi coordoneze foarte bine ambele maini si manevreaza jucaria de mai jos cu usurinta:

 

e un butoi din doua bucati care se asambleaza. El reuseste si sa il desfaca. Setul are 4 astfel de butoaie dar cel din imagine e cel mai mare – si mai greu de asamblat.

Fructe si legume –ย Am studiat lamaia si avocado.

Animale – Am studiat un caine! l-am mangaiat si ne-a placut!

Arts & Crafts

Am avut un proiect interesant de studierea culorilor – inspirat dinย First Art for Toddlers and Twos.ย 

E foarte simplu! Intr-o punga cu inchidere ziploc (si sigilata si cu banda adeziva pentru mai multa siguranta) se pune gelatina colorata (sau jeleu). Se preseaza pentru eliminarea aerului si se inchide (se lipeste si banda adeziva eventual). Lasati copilul sa se joace cu punga si sa amestece culorile.

Arata cam asa:

Iata-l si pe Alex explorand culorile (i-am povestit de rosu si galben):

si daca a vazut ca nu e de mancare a abandonat proiectul :). Vom repeta activitatea cand va fi mai mare.

Cam atat am avut de povestit pentru saptana asta. Sa ne “vedem” cu bine saptamana viitoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*