browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Saptamanal de gradinita Nr. 2/2012

Posted by on April 8, 2012

Alex are 15 luni.

Saptamana asta in “gradinita” noastra nu am fost foarte ocupati pentru ca Alex s-a imbolnavit. A facut roseola infantum (pentru care nu exista vaccin) si a fost febril cateva zile. Asa ca am avut “maraton” de vizionat DVD-urile de la Baby Einstein ceea ce l-a incantat enorm. Mai ales ca l-am tinut in brate si i-am fost si traducator :). Totusi am reusit sa ne mai si jucam si am facut, spun eu, progrese mari.

Tema saptamanii – Lucruri care se rotesc

Pregatisem de saptamana trecuta o tema pe care am reportat-o dar care din pacate nu ne-a prea atras. Alex in schimb si-a ales singur tema saptamanii. A fost tare pasionat de lucruri care se rotesc: de la rotile caruciorului, rotile premergatorului, cuva masinii de spalat, copacul de la Vtech, alte jucarii mici pe care le facea sa se invarta pe gresie etc.

Daca am vazut eu asa o pasiune i-am scos de la naftalina (de obiecei jucariile galagioase le tinem stranse si le rotim) Mingea magica de la Vtech pe care o avem in romana. Si eu i-am repetat ce spunea mingea – ca un papagal!

I-am si inventat o jucarie care l-a distrat foarte mult. Am bagat o portocala intr-un pahar de plastic de marime potrivita astfel incat sa ramana o jumatate din sfera afara. Am intors paharul cu “portocala” in jos si l-am facut sa se roteasca (folosind ca baza portocala).I s-a parut foarte amuzant. El nu a reusit sa faca paharul sa se roteasca (e prea mare pentru mana lui) dar imi lua mie mana si mi-o punea pe pahar sa i-l invart.

Ne-am folosit de aceasta pasiune pentru a “lucra” asupra conceptului de rotire, rotund, cerc etc. – la modul ca ii explicam: “vezi se roteste!”, “e rotund” etc.

Joc in doi

Pana acum nu prea am avut jocuri in doi – in afara de cucu-bau! si jocul cu mingea (Alex o trimite la mine si eu i-o dau inapoi sau eu ii dau mingea de la distanta si el o arunca/ o pune intr-o cutie si apoi mi-o da inapoi). Dar vad ca incepe sa fie din ce in ce mai interesat si de astfel de jocuri (ceea ce e semn dupa parerea mea ca incepe sa socializeze si mai mult).

Prin urmare i-am propus sa ne jucam cu broasca testoasa pe roti ( e singura jucarie tip masinuta pe care o avem deocamdata). I-a placut foarte mult. Radea galagios cand venea broscuta spre el (mai ales ca prinde si mare viteza pe gresie). Si a reusit usor usor sa o si trimita inapoi. A fost mare distractie. Am vrut sa il filmez dar apoi s-a imbolnavit si nu am mai repetat activitatea.

“Alba Neagra” – permanenta obiectelor

Pentru aceasta activitate m-am inspirat de la Chasing Cheerios. Blogul ei este plin de idei minunate, argumentate si e o mare sursa de inspiratie pentru noi – mai ales ca imbratiseaza si pedagogia Montessori. Recunosc ca o admir foarte mult.

Activitatea noastra arata ca in poza de mai jos. Obiectul ascuns a fost o afina (au fost mai multe afine pana la urma pentru ca Alex dupa ce le descoperea le si manca :).

Activitatea e foarte bine descrisa la link-ul de mai sus deci nu voi insista. A fost amuzanta si utila (pentru intelegerea permanentei obiectelor) si o vom mai repeta.

Culori 

Pana acum nu am vorbit prea mult despre culori cu Alex decat incidental. Nu am vrut sa il confuzez si sa creada ca de fapt culoarea unui obiect (sau oricare alt atribut: rece, cald, tare, moale) este denumirea obiectului.

Apoi nici nu am avut chiar jucariile potrivite. Conform metodei Montessori atunci cand vrem sa evidentiem/invatam o trasatura a unui obiect, trebuie sa folosim materiale care sa se diferentieze doar prin acea trasatura. Daca vrem de exemplu sa ii aratam copilului culoarea folosind cercuri – cercurile ar trebui sa fie identice (ca marime, material, greutate etc) doar culorile sa fie diferite. Astfel trasatura pe care vrem sa o invatam va fi evidentiata. De asta de exemplu piesele turnului roz (material Montessori) care este folosit pentru evidentierea marimii au o singura nuanta. La fel si scara maro (material Montessori) ce e folosita pentru intelegerea grosimii. Merita spus ca nu s-au facut cercetari care sa confirme cele de mai sus (sursa Montessori: The Science Behind the Genius – despre care v-am mai vorbit), dar mie mi se pare totusi logic si am incercat sa urmaresc acest principiu. Din pacate insa nu se gasesc pe  piata jucarii potrivite care sa ajute. Dimpotriva toate sunt foarte viu colorate si piesele difera prin mai multe trasaturi.

Intamplarea a facut insa sa dau prin casa peste un set de carlige de rufe ce erau colorate diferit. Mi-a venit ideea sa fac alta activitate care nu a iesit. Insa mi-am dat seama ca ar putea reprezenta pentru noi materialul potrivit pentru descoperirea culorilor.

Am luat 4 recipiente goale, le-am pus pe o tava, in fiecare recipient am pus cate un carlig de cate o culoare diferita ( ca marker)

si l-am indemnat pe Alex sa le puna si el pe celelalte. Lui ii place de minune sa indese piese in tot felul de cutii deci ideea i-a placut. La inceput le-a pus alandala fara sa respecte culorile – dar i-am aratat de 2 ori ca trebuie sa le puna pe culori si…surpriza!!! a inteles si le-a sortat. De mai multe ori! Recunosc ca nu ma asteptam…de fapt il testam sa vad daca l-ar interesa. Cand am vazut ce bine se descurca am fost, recunosc, foarte incantata…mai ales ca de acum inainte putem sa facem mai multe activitati legate de culori.

Fructe si legume

Am tot cochetat cu ideea de a cumpara un set de fructe de lemn pentru studiul nostru. Chiar am si gasit unul destul de bine realizat la un magazin din Doha. In cele din urma m-am razgandit pentru ca mi-e frica sa nu confuzez copilul. Fructele de lemn nu au miros, nu au gust…nu ofera o experienta reala. Asa ca am ramas la explorarea fructelor adevarate.

Am continuat deci studiul nostru cu portocala, para, afine si ceapa verde.

Am mentionat in trecut ca pentru dezvoltarea limbajului folosim lectia in trei timpi de la Montessori. Si saptamana asta am si “testat” ce a inteles din celelalte “lectii”. I-am dat un bol cu 1 mar, 1 banana (invatate in trecut), 1 para si 1 portocala (de saptamana asta) si l-am rugat sa imi arate marul si apoi banana. Si le-a identificat corect, din prima…inca o dovada ca lectia functioneaza 🙂

Arts & crafts

Nu stiu daca se poate include corect aici dar saptamana asta Alex a aratat un deosebit interes pentru aceasta jucarie:

prin interes deosebit inteleg faptul ca se duce si ia si singur placa si incearca sa bage snurul. Nu reuseste inca decat daca ii tin eu placa si foarte greu. Nu are inca precizie. Dar trage snurul daca ii spun eu sa traga si e foarte incantat de aceasta reusita.

Au mai fost si alte jocuri si jucarii dar cam astea mi s-au parut mai interesante. Imi pare rau ca nu i-am facut nicio poza dar din cauza bolii nu prea am reusit…in general regret ca nu pot sa fac fotografii clare. Nu pot sa folosesc camera noastra pentru ca i-as distrage atentia si nu as mai reusi sa fac nicio poza. Deocamdata trebuie sa ma multumesc cu telefonul care e mai discret.

Pe curand.

One Response to Saptamanal de gradinita Nr. 2/2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*