browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Prea multi morcovi & Liniste, vreau sa dorm!

Posted by on October 15, 2018

Am adunat mult prea multe carti pentru copii. Asa ca am luat decizia sa ne despartim de unele dintre ele ?. Inainte de a a le dona insa, am ales cateva carti mai speciale pentru care mi-am propus sa fac recenzii. Sunt mult prea faine sa nu fie recunoscute ca atare!

Prea multi morcovi si Liniste,vreau sa dorm! sunt carti scrise si ilustrate de Katy Hudson. Autoarea este de origine britanica si se pare ca a mai scris si respectiv ilustrat si alte titluri (Bear and Duck, The runaway egg, Animal Teachers etc). Pentru detalii intrati pe site-ul sau, click AICI.

In Romania deocamdata nu sunt traduse decat Prea multi morcovi si Liniste, vreau sa dorm! ce au aparut la Editura Universul Enciclopedic Junior. Le gasiti – AICI.

Cel mai mult ne-a atras (atat pe mine cat si pe Alex) ilustratia incantatoare, tonica, cu mare atentie la detalii, simpatica si foarte potrivita pentru a insoti textul amuzant, dar cu mult talc. Povestile sunt destul de simple, usor de urmarit chiar si pentru copii mai mici, previzibile pana la un punct. Imi place foarte mult ca au si mesaje cheie ce pot fi vazute in cele din urma ca niste pilde. Sunt prin urmare destul de versatile. Pot reprezenta un prilej de a deschide niste discutii chiar mai serioase; dar pot fi citite si numai ca povesti amuzante de seara.

In Prea multi morcovi – Iepurele care iubeste morcovii nespus, ajunge sa isi umple vizuina sa cu atat de multi morcovi incat in cele din urma nu mai are unde sa doarma.

Animalele se ofera sa il gazduiasca in casele lor insa Iepurele ajunge sa le distruga casele carand dupa el mult prea multi morcovi. Astfel raman fara case, rand pe rand, Testoasa, Pasarea, Veverita si Castorul.

In cele din urma Iepurele realizeaza ca morcovii nu sunt pentru a fi pusi la colectie, ci pentru a fi impartiti! Cei cinci prieteni se retrag prin urmare in vizuina Iepurelui, morala povestii fiind atunci “cand imparti, TOTUL devine frumos”.

In plus fata de acest mesaj benefic, copiii mai mici pot sa invete si casele animalelor, poate chiar animale noi (castorul de exemplu).

In Liniste, vreau sa dorm! testoasa se pregateste sa hiberneze. Isi pregateste culcusul in mai multe locuri insa este mereu deranjata de celalte animale. Macaleandrul tine cursuri de canto, Iepurele face sculpturi de gheata, Veverita se joaca cu bulgari de zapada, iar Castorul ii roade copacul in care Testoasa se urcase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In cele din urma Testoasa adoarme pe o sanie care o ia la vale si o arunca tocmai pe patinoar.

In acest salt acrobatic, testoasa isi da seama insa ca iarna poate fi frumoasa. In acea seara, Broasca Testoasa se va juca cu prietenii sai pana tarziu. Din nou, morala este faina: “Poate ca exista si broaste testoase carora le place iarna” mai ales daca asta inseamna timp in plus petrecut cu prietenii.

Cele doua carti au cam aceleasi personaje. Ambele au un format mare, cu coperti cartonate, text putin, dominand ilustratia. Sunt ideale asadar pentru lecturi de inceput, undeva intre 2-5 ani.

Posibile activitati

De asemenea, datorita caracterului repetitiv al scenelor pot sa fie folosite si pentru un mini teatru de papusi pentru copii mai mici. Noi ne-am jucat astfel pe marginea povestii “Prea multi morcovi” iar Alex s-a amuzat in special la partea cu mirari si onomatopee.

In concluzie, pe o scara de la 1 la 5 as nota ambele carti astfel:

Ilustratie                           * * * * *

Poveste                             * * * * *

Continut educativ           * * * * *

Nota copilului                  * * * * *

Total – carti de 5 stele pe care le recomand cu caldura.

Spor la citit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*