browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Montessori (1)

Posted by on February 8, 2012

Din pacate nu am timp sa scriu prea mult. Si cred ca nici voi nu aveti timp sa cititi posturi lungi. Asa ca m-am decis sa scriu mai pe scurt si mai des. Azi incep capitolul Montessori.

Introducere

Montessori este o metoda de educatie destul de diferita de educatia traditionala.  Numele sau vine de la dr. Maria Montessori – cea care prin cercetarile ei a pus bazele acestei metode.

Cine a fost Maria Montessori? 

Maria Montessori a fost prima femeie medic a Italiei. S-a nascut in 1870 si trait intr-o perioada in care femeile nu erau incurajate sa aiba o profesie/cariera. Anterior medicinei Maria Montessori a studiat la scoala tehnica (unde de asemenea era singura femeie) si aceasta indreptare a sa spre stiintele reale si-a pus amprenta asupra metodei de educatie pe care a dezvoltat-o mai tarziu (in special asupra mijloacelor utilizate in scopul intelegerii matematicii de catre copii).

In timpul stagiilor din spital intra in contact cu copiii cu deficiente psihice din ospiciul din Roma. Profund impresionata de acestia, se dedica studiului experimental in incercarea de a-i ajuta pe acesti copii sa se recupereze/ sa isi exploateze la maxim potentialul lor. In acest scop face studii de psihologie, psihiatrie si antropologie si se ocupa ulterior cu organizarea Scolii Ortofrenice din Roma (1898) destinata copiilor cu deficiente (si pregatirii personalului specializat).

La Scoala Ortofrenica Maria Montessori aplica metodele lui Itard (specializat in problemele surdo-mutilor) si Seguin (specializat in problemele copiilor deficienti) pe care le perfectioneaza utilizand un material didactic special elaborat. Rezultatele sunt uimitoare copiii cu deficiente ajungand practic sa obtina la examenele publice rezultate la fel de bune ca cei normali. In acest context Maria Montessori concluzioneaza ca sistemul de educatie traditional nu pune in suficienta valoare potentialul copiilor. Prin urmare se hotaraste sa experimenteze metoda sa si pe copiii fara deficiente.

Casa copiilor

Astfel in ianuarie 1907 se deschide prima “Casa a copiilor” (Casa dei Bambini) in cartierul San Lorenzo aflat la periferia Romei. Acest proiect trebuie insa incadrat intr-un context mai larg.

Practic Casa copiilor a facut parte din proiectul complex de reabilitare a acestui cartier. San Lorenzo reprezenta la acel timp periferia Romei unde domnea saracia si viciul. Cartierul aparuse intr-o era de febra edilitara la sfarsitul secolului 19.  Cum evident dupa o perioada de boom vine o criza, constructiile nu au fost finalizate. Incet, incet ele au fost totusi populate de chiriasi saraci care nu aveau posibilitatea financiara de a le intretine. Apartamentele fiind foarte mari (6-7 camere) au inceput sa apara subinchirierile si specula, aglomeratia, promiscuitatea. Casele aratau jalnic, erau insalubre, fara apa suficienta, fara curent electric etc. Conditii precare pe care Maria Montessori (in cuvantarea tinuta la deschiderea celei de a doua Casa a copiilor din cartier) le rezuma cu mare putere de sugestie: “In lumea celor saraci, cand se nasc copii, trebuie sa schimbam fraza obisnuita: ei nu vin la lumina, vin la intuneric si cresc in intuneric si in otrava aglomeratiei urbane“.

In acest context Institutul imobiliar din Roma incepe un proiect amplu de reabilitare a acestui cartier. Constructiile sunt finalizate, igienizate, reabilitate, restructurate in apartamente mai mici si redate spre inchiriere. Chiriasii sunt atrasi ei insisi spre pastrarea curateniei fiind motivati prin premii anuale acordate celor care pastrau cel mai bine casa (ingenioasa idee nu?). Apare astfel o concurenta pozitiva intre vecini pentru a avea cel mai bine intretinut bloc. De aici insa si o problema, copiii! cei care nu aveau inca varsta scolara si stateau acasa devenisera un pericol pentru pastrarea ordinii si curateniei in aceste imobile. In acest cadru i se solicita Mariei Montessori sprijinul si astfel se pun bazele Casei copiilor.

Era numita astfel pentru ca functiona intocmai ca o casa. Avea sediul la parterul blocului in care locuiau copiii. Avea mobila si materiale special ajustate pentru inaltimea lor. Deoarece nu exista foarte mult personal aceasta Casa era organizata si functiona cu ajutorul copiilor care erau implicati in toate demersurile necesare: curatenie, bucatarie etc. Copiii erau in plus educati intr-un mediu foarte asemanator cu cel al familiei. Casa copiilor era insa si un laborator de psihologie experimentala. Copiii erau atent monitorizati inclusiv din punct de vedere medical.

Acest mediu s-a dovedit foarte potrivit pentru dezvoltarea micutilor care au facut progrese uluitoare. Din acel moment incep sa apara astfel de Case in toata Italia. Ulterior metoda este experimentata si la nivel de scoala elementara. Treptat metoda Montessori devine cunoscuta in afara granitelor Italiei. Maria Montessori continua experientele sale si incepe sa publice diverse lucrari. De asemenea tine diverse prelegeri, cursuri la Universitati de prestigiu (Londra, Amsterdam etc). In 1929 se infiinteaza Asociatia Internationala Montessori (AMI).

Exilul

In 1934 incepe exilul voluntar al Mariei Montessori pe fondul regimului Mussolini. Din cauza activitatii duse pe plan mondial pentru pace, operele sale din Italia sunt distruse, scolile inchise, daramate.

Dupa un periplu prin Europa,  in 1939 Maria Montessori pleaca impreuna cu fiul ei Mario Montessori in India unde va ramane pana la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. In India tine mai multe cursuri, deschide scoli si isi continua experientele si cercetarile pentru aplicarea metodei sale de la 0 ani pana la Universitate.

Ultimii ani

In ultimii ani ai vietii sale Maria Montessori si-a finalizat mai multe carti si a reeditat lucrari mai vechi – rezultatul a peste 50 de ani de studii . A participat la mai multe conferinte internationale si congrese AMI.

La 6 mai 1952 Maria Montessori s-a stins din viata in Olanda. Pe mormantul ei s-a scris ultimul mesaj pe care l-a adresat tuturor copiilor din lume:

Io prego I cari bambini, che possono tutto di unirsi a me per la costruzione della pace negli uomini e nel mondo. (Ii rog pe copiii dragi, care pot totul, sa se uneasca cu mine pentru a construi pacea intre oameni si in lume)

Revin cu o scurta lista a cartilor si o detaliere a principiilor montessori.

Up-date

O lista a cartilor si descrierea lor o gasiti pe site-ul editurii oficiale Montessori.

 

One Response to Montessori (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*