Nu vreau sa sperii pe nimeni dar cred ca un astfel de post e util sa fie scris si in limba romana. Asta pentru ca am gasit foarte putine informatii pe site-urile romanesti de profil. Mai trebuie sa recunosc si ca am fost neplacut surprinsa ca acest subiect nu e tratat/stiut/luat in considerare mai deloc pe plaiurile mioritice unde gasesti in schimb din abundenta zeci de sfaturi despre cresterea copiilor care mai de care mai haioase, aberante si parca menite sa faca viata de calvar unei tinere mame (daca ar sta sa le asculte).
Mai tind sa cred ca din cauza stress-ului asta continuu si nenecesar (in opinia mea) la care se supun tinerii parinti, ei ajung pana la urma in situatia de a nu mai face alti copii, pentru ca li se pare prea greu sa… Si este greu…dar daca stai sa asculti “gura targului” este si mai greu, daca stai sa calci hainele copilului de dimineata pana seara, daca il curati pe bietul bebelus de mai multe ori pe zi de nu mai stie de el si nu mai apuca sa isi faca imunitate, il tii sub un glob de sticla sterilizand totul si ai grija in permanenta sa nu se atinga de nimic, il indopi cu medicamente ori de cate ori ti se pare ca nu e in toane bune, te agiti la primul scancet, il indopi cu mancare “la cerere” de fac bietii copilasi indigestie (ca ei poate nu plangeau de foame ci ca ii durea deja burta), il feresti cu obsesie de curent, il infofolesti non-stop si cate si mai cate…Ma rog sunt multe de zis, dar ma opresc aici ca se intelege, cred, destul de bine ideea.
Nu as vrea sa se inteleaga ca as fi, Doamne fereste!, impotriva igienei. Dimpotriva, o consider extrem de importanta. Ma impotrivesc numai exagerarilor de genul celor expuse mai sus. Si ma mai impotrivesc cu tarie proliferarii de sfaturi pe tonul de autoritate in domeniu, sfaturi pe care, curios lucru, nu le-am regasit in nicio carte de specialitate. Si ma mai enerveaza ca lucruri mult mai serioase (ex. alaptarea, dezvoltarea psiho-motorie a copilului, SIDS, vaccinarile etc) sunt tratate cu mult mai putina atentie.
Dar sa trecem la subiect!
SIDS = Sudden Infant Death Syndrome in limba romana – Moartea subita la sugari este moartea copilului sub 1 an si care in urma autopsiei nu primeste absolut nicio explicatie. Pur si simplu unii bebelusi mor fara cauza in timpul somnului; cel mai adesea sunt gasiti morti in patutul lor (de asta i se mai spune si “moartea in patut”) dar au existat cazuri de SIDS care s-au petrecut in timp ce copilul era in bratele parintilor.
In unele tari, acest sindrom reprezinta cauza principala de deces in randurile copiilor sub 1 an. In Statele Unite din o mie de bebelusi unul moare de SIDS. M-am uitat pe statisticile INS si se pare ca in Romania situatia nu este atat de tragica. Nu se stie cate cazuri de SIDS sunt (nu sunt inregistrate separat) dar aceste decese sunt probabil inregistrate la “Alte cauze” iar acolo erau pentru 2008 vreo 62 de cazuri la 2000 si ceva de decese pentru copiii sub 1 an (spun acum din memorie pentru ca nu am salvat excelul cu pricina – dar datele sunt publice pe site-ul institutului). Daca luam in calcul ca la “Alte cauze” nu sunt probabil inregistrate numai cazurile de SIDS, este clar ca in Romania SIDS nu e atat de des intalnita.
Cu toate acestea simplul fapt ca SIDS este posibil sa se intample pentru mine a fost suficient sa ii acord importanta si sa ma informez. Am aflat astfel ca acest tip de deces nu poate fi prevenit! ca este mai des intalnit la copiii nascuti prematuri, la copiii subponderali si la cei mai bolnaviciosi.
si am mai aflat ca sunt cateva recomandari care au redus foarte mult numarul cazurilor de SIDS:
– dormitul pe spate – a redus numarul cazurilor de SIDS cu 50%; aceasta simpla recomandare a facut sa inceteze disputa cu privire la pozitia bebelusului in somn (anterior, unii pediatri recomandau dormitul pe burta – inclusiv Dr. Capraru in Mama si copilul editia din 1984);
– pat separat pentru bebelus – riscul de SIDS este de 40 de ori mai mare intr-un pat de adult;
– saltea ferma – reduce si riscul de sufocare pentru copiii care se intorc cu fata in jos in timpul somnului;
– fara perne, paturi, plapume, jucarii in pat, fara aparatori de patut sau alte obiecte de carpa– acestea au si risc de sufocare – recomandabil e doar un cearsaf potrivit ca marime si prins cu elastic sub saltea si daca e absolut nevoie un sac de dormit in loc de patura;
– fara infofoleala excesiva, imbracaminte excesiva, camere supraincalzite – supraincalzirea mareste riscul de SIDS, bebelusii nu pot sa isi autoregleze temperatura corpului iar temperatura maxima recomandata este de 24-25 grade C (la aceasta temperatura copilul poate dormi fara probleme doar in pijamale, fara a fi invelit);
– fara fum de tigara in camera copilului;
– suzeta – chiar daca multi sunt impotriva se pare ca in timpul somnului reduce riscul de SIDS.
Mai multe informatii gasiti in orice carte de profil si pe site-ul dedicat: click aici.
7 Responses to Moartea subita a sugarului (SIDS)