browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gradinite ilegale

Posted by on June 1, 2012

De Ziua Copilului sa ne gandim si la siguranta copiilor nostri.

Va spuneam zilele trecute ca m-am hotarat sa pun intrebari cu privire la autorizarea/acreditarea gradinitei cand imi voi inscrie copilul. Ei bine o prietena mi-a sesizat ca sunt putine gradinite particulare autorizate. Ma asteptam sa fie putine acreditate dar nu si sa fie neautorizate. M-am hotarat asadar sa ma documentez un pic si ce am constatat este aproape ireal! Multe gradinite din Bucuresti (si cred ca si din tara) functioneaza ilegal! Nu inteleg cum e posibil asa ceva, poate ceva imi scapa.

Sa lamuresc un pic: gradinitele (ca si orice alta institutie de invatamant) trebuie sa fie acreditate/autorizate de Ministerul Educatiei prin ARACIP. Acreditarea este un proces indelungat care presupune ca gradinita sa functioneze un timp in baza unei autorizatii de functionare. Acreditarea se obtine dupa ce s-a incheiat un ciclu de scolarizare (probabil ca se verifica si rezultatele scolare efective ce sunt inregistrate dupa terminarea gradinitei). Mai multe detalii gasiti aici.

In Bucuresti sunt foarte putine gradinite acreditate. Doar 19. Gasiti lista lor pe site la ARACIP. E cumva explicabil data fiind procedura lunga pentru obtinerea acreditarii. Grav este insa ca foarte multe gradinite sunt neautorizate. (Lista celor autorizate e tot pe site la ARACIP)

Si acum intreb eu: voi v-ati da copilul la o gradinita neautorizata?Eu una stiu sigur ca NU. Iata de ce:

1. Personalul nu este verificat – neexistand un proces de autorizare de la Ministerul Educatiei, nu verifica nimeni calificarea personalului. Gradinitele respective nu au controale de la inspectoratul scolar si practic nimeni nu poate garanta ca educatoarea nu este de fapt tanti de la curatenie. Poate exagerez dar e posibil. Si in Romania totul e posibil!

Daca nu v-am convins cititi in continuare…

2. Nu verifica nimeni conditiile de igiena – daca nu exista autorizare de la ARACIP nu prea cred ca exista autorizatie sanitara de functionare. Deci practic nimeni nu verifica daca gradinita respecta regulile minime de igiena, daca mancarea e servita cu respectarea unor minime reguli. Personalul care vine in contact cu copiii nu este obligat sa isi faca analize medicale. Inspectia de la Sanepid nu are de ce sa dea pe acolo etc. etc.

3. Nu verifica nimeni securitatea cladirii la incendiu/dezastru – daca nu exista autorizatie p.s.i nu isi bate nimeni capul cu planuri de evacuare in caz de incendiu/dezastru, cu trainingul personalului, cu exercitii, existenta hidrantilor, a senzorilor de fum, existenta a doua intrari etc. etc. Sa va reamintesc tragedia din Doha?

Numai argumentele astea mi-au trecut prin cap pana acum, dar sigur se mai gasesc multe altele.

Asa ca imi permit sa intreb iar: v-ati da copiii la o gradinita ilegala?

Si o constatare!

Mi se pare din ce in ce mai greu sa fii un parinte responsabil. Nu ma gandeam ca o asemenea situatie poate sa apara…nici macar in Romania. Da! Se pare ca trebuie sa verificam si existenta autorizatiilor la gradinite…maine cine stie ce mai descopar ca trebuie verificat!

Va rog verificati listele de la ARACIP. Eu am avut surprize neplacute!

4 Responses to Gradinite ilegale

 1. sleepy

  Functioneaza ca ONG-uri 🙂 Si parintii platesc o taxa de “sponsorizare”. Dar inclin sa cred ca e si vina legislatiei din Romania.

 2. Gia

  Sleepy si cele autorizate pot fi organizate ca ONG-uri (uita-te pe lista de la ARACIP sa vezi cate asociatii sunt autorizate ca gradinite). Se pot infiinta legal si ca ONG si ca societate comerciala (SRL de exemplu) – e treaba lor cum isi scot banii din vehiculele respective. Dar dupa ce s-au infiintat trebuie sa isi obtina autorizatiile ca sa functioneze legal.

  Si eu cred ca e o problema cu legislatia, mai precis cu criteriile de la ARACIP care probabil sunt foarte stufoase. In plus banuiesc ca procedura este complicata si e multa birocratie – dar asta dupa mine nu e o scuza pentru faptul ca nu isi obtin autorizatia.

  Orice business trebuie sa fie autorizat! Si sincer nu pricep cum nu ii verifica nimeni! Daca maine s-ar deschide o farmacie neautorizata – cat ar sta deschisa? La fel o casa de schimb valutar, o casa de amanet etc etc.

  Nimeni nu ar vrea sa manance la un restaurant care nu are autorizatie de functionare, nu?. Si atunci de ce e mai putin important locul unde copiii mananca, dorm, respira, sunt ingrijiti si speram noi si educati? De ce nu se sesizeaza nimeni?

 3. melania

  Nu se poate lucra cu copii sub nici o forma fara autorizatie de la Sanepid si pompieri. Nici daca faci meditatii la engleza de exemplu nu poti primi copii fara aceste avize. Deci astea sigur le au si gradinitele neautorizate. Chestia e ca procesul pentru obtinerea autorizatiei provizorii de functionare dureaza minim 6 luni de obicei chiar mai mult decat atat timp in care trebuie platita chirie, salarii si cheltuieli de intretinere, asa, in gol….adica o pierdere ce variaza intre 25000-50000 de euro, in functie de dimensiunile gradinitei.
  Gradinita nefiind obligatorie in Romania, activitatile si supravegherea unui copil de varsta prescolara pot fi cuprinse si in alt fel de incadrari decat sub tag-ul “gradinita”, cum ar fi: grup de joaca, activitati de dezvoltare si creative, club pentru copii. Nici in alte tari nu exista numai gradinite standard autorizate de ministerul invatamantului ci si mini-crese familiale (o educatoare isi amenajeaza acasa un loc potrivit pentru a primi 3 maxim 5 copii sub ingrijire) , grupuri de joaca cu orar flexibil (parintele aduce copilul de cate ori pe saptamana doreste si la fel stabileste si orarul in care copilul sa ramana acolo) si cluburi pentru copii prescolari. Parintii pot verifica calificarile educatoarelor si fara stampila ministerului care iti cere ca directoarea si educatoarele sa fi trecut un pic pe la stat inainte sa vina sa lucreze in mediul privat.Calitatea serviciilor si a personalului nu sunt garantate de aceasta stampila, in schimb experienta directa si atentia la detalii a parintilor este cea mai buna metoda pentru a putea fi asigurat de aceasta.

 4. Cristiana

  Melaniei: dacă autorizarea este opţională, să îşi facă fiecare acasă o grădiniţă mică. Se îndoieşte cineva de buna noastră credinţă, de faptul că dorim ce e mai bine pentru copii, fie şi ai altora? Nu merge aşa. Ca părinţi, în loc să aprobăm criterii severe de selecţie a unităţilor care se vor grădiniţă, spunem “lasă, că merge şi aşa”. Trebuie o tragedie cala “Colectiv” să înţelegem că şi verificările pentru autorizări au rostul lor? Eu nu m-aş apropia de o grădiniţă ilegală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*