browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Michelangelo

Posted by on June 24, 2013

Michelangelo nu a vrut sa picteze Capela Sixtina. El desconsidera pictura considerand sculptura drept arta suprema. Si totusi a fost obligat sa accepte proiectul. Certat fiind cu papa Iuliu II acceptarea acestui proiect reprezenta modalitatea de a se impaca.

Michelangelo nu vroia sa picteze Capela Sixtina si pentru ca nu era un maestru al frescei. Avea deja 33 de ani iar rivalul sau Rafael in varsta de numai 25 de ani deja atinsese in Stanze-le sale o maiestrie fara precedent. Michelangelo trebuia ori sa il depaseasca, ori sa fie pur si simplu zdrobit, prin comparatie.

Si asa a ajuns Michelangelo sa picteze Capela Sixtina – iar lumea nu a mai cunoscut frumusete asemanatoare de atunci. Michelangelo a muncit din greu 4 ani singur pe schele. Vasari spunea ca a stat intins pe spate (acest aspect nu e insa confirmat). Cert este ca a fost o munca teribila. Din versurile lui Michelangelo ajungi sa intelegi ca pictand Capela Sixtina parea ca insusi izvorul vietii a secat in el.

Si totusi, dupa ce a vazut Capela Sixtina terminata, insusi Rafael a ramas atat de impresionat incat l-a adaugat pe Michelangelo in poate cea mai cunoscuta fresca a sa (tot de la Vatican) – Scoala de la Atena, printre intelepti:

Il puteti vedea acolo pe Michelangelo – in fata centru la masa, singurul cu cizme si imbracat ca in Renastere.

S-ar spune ca Michelangelo ar fi iesit invingator din aceasta confruntare. Dar cu ce pret?

Pictand ulterior Judecata de Apoi in Capela Sixtina a abandonat usor usor monumentul sculptat al lui Iuliu al II-lea. A reusit sa il finiseze pe Moise:

Priviti cu atentie detaliile acestei sculpturi – cat de bine detaliati sunt muschii mainii, venele, cutele hainei, degetele picioarelor…

Ati vazut Pieta de la Vatican? L-ati vazut pe David la Florenta? In fata acestor sculpturi ramai mut de admiratie…cred ca ar impresiona pana si pe cel mai inflacarat manelist…

Si atunci nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb oare cum ar fi aratat Capela Sixtina a sculpturii?! Poate rostul lui Michelangelo era totusi altul…

2 Responses to Michelangelo

  1. sofia

    Ai mare dreptate Pieta te lasa fara grai….e ireala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*