Dupa cum probabil stiti m-am mutat in Doha (capitala Qatar-ului), temporar (pentru un an cu posibilitate de extindere) si experimentez viata de nevasta de expat (cum spunea o colega).
Pentru ca toata lumea ma intreaba cum e pe aici, azi voi face o mica introducere in subiect urmand sa revin cu detalii.
Orientare geografica
Qatar-ul este un mic stat situat intr-o mica peninsula din SE Peninsulei Arabice, fiind inconjurat practic de apele Golfulului Persic si avand un singur vecin (la S. Arabia Saudita).
Politica
Qatar-ul este un stat independent (nu face parte din Emirate precum Dubai-ul sau Abu Dhabi) fiind organizat ca monarhie. Nu stiu inca exact ce tip de monarhie si nici daca este sau nu un stat islamic (ca Iran-ul) – cert e ca religia oficiala este islamul. Limba oficiala evident araba (desi peste tot se vorbeste engleza).
Doha este capitala.
Scurta istorie
Din cate stiu Qatar-ul nu este chiar plin de istorie (ramane sa mai studiez, oricum). Istoria Qatarului este destul de legata de istoria Peninsulei Arabice (a facut parte din Califatul Abbasid, din Imperiul Otoman – dar cu o puternica autonomie a seicilor locali). A fost de asemenea sub protectorat britanic (ca toate celelalte state din Golf).
Este stat independent din 1971. Acum este condus de dinastia Al Thani.
Situatie economica
In trecut in mod traditional locuitorii de pe aici erau culegatori de perle :). De asta perla este un simbol in Qatar (un minigolf excentric fiind chiar construit sub numele de “Pearl”).
Astazi Qatar-ul este in topul tarilor (primul sau al doilea loc depinde de top) cu cel mai mare venit per capita din lume. De asemenea se spune ca este tara care oficial plateste cele mai bune salarii.
Aceasta prosperitate financiara se vede cu ochiul liber in zone nou dezvoltate. Contrastul acestor imagini cu cele traditional -arabe (moschei, souk-ul – piata traditionala, palmieri, vasele traditionale ale cautatorilor de perle) face ca acest loc sa fie cel putin interesant.
Buna situatie financiara se datoreaza ca si in restul statelor din Golf resurselor petroliere. Pe langa acestea insa in Qatar exista si un impresionant “zacamant” de gaz natural.
Practic in aceasta parte de lume nu se simte criza financiara, ceea ce e o schimbare de mediu foarte placuta pentru mine cel putin.
Populatie
Doha este un oras cosmopolit. Marea majoritate a locuitorilor este formata de expati (raportul fata de numarul localnicilor este impresionant, de ordinul zecilor).
Desi nu imi face placere as categorisi expatii in experti, arabi si cei din tarile (in principiu) asiatice sarace. Va rog sa nu luati aceasta clasificare ca pe o impartire in caste pentru ca nu e cazul. Plus s-ar putea ca intelegerea mea sa fie eronata (la urma urmei nici eu si nici cei de la care imi iau informatiile nu cunoastem Qatar-ul de atat de mult timp si in asa de mare detaliu sa imi permita o categorisire dincolo de orice dubiu si neajustabila).
Expertii/profesionistii sunt din Europa, State, Canada si lucreaza in principal in industria petroliera dar si in managementul si in job-urile cheie din celelalte companii (constructii, consultanta, telecomunicatii etc.). Sunt foarte bine platiti si in general au asigurate toate cheltuielile de locatie (chirii, transport etc.). Nevestele lor nu fac mai nimic in afara de supravegherea copiilor si a piscinelor :). Doha este un loc excelent de crestere a copiilor si acestia sunt cu duiumul peste tot.
Arabii expati vin din tari precum Siria, Egipt, Liban etc. si sunt valorizati pentru ca evident vorbesc araba. De multe ori sunt folositi in pozitii din administratie sau in job-uri ce fac legatura cu administratiile.
O mare parte din straini vin din tari foarte sarace ca India, Srilanka, Malaysia…si lucreaza in general ca personal mai putin calificat in constructii, servicii de curatenie, vanzari la magazine etc. Daca vii dintr-o tara in care nu exista discriminare si nici atat de multe natii la un loc poate fi mai greu sa te adaptezi la politetea lor (spun “yes Ma’am”, “Good evening Ma’am”, “Thank you Ma’am” tot timpul) care poate fi luata usor drept supunere umila sau auto-injosire. Cu toate astea am inteles ca asta face parte din cultura lor si din felul lor de a fi, din multumirea cu ceea ce au si sunt si nu vine neaparat de la “opresiuni”.
Despre “qatari” nu pot sa spun prea multe pentru ca nu am cunoscut personal decat unul :). In general sunt traditionalisti (barbatii imbracati in alb si femeile in negru cu capul acoperit unele chiar in intregime), bogati si se plimba toata ziua prin mall (femeile separat, barbatii separat iar familiile impreuna).
Viata in Doha
Aici ar fi multe de spus…
Majoritatea expatilor traiesc in complexe de locuite (compounds), inconjurate de ziduri si cu paza la porti. Cel in care stau eu cred ca are peste 200 de vile si blocuri mici fiind amenajat foarte interesant cu un centru comun (restaurant, piscina imensa, coafor, SPA, sala de fitness, teren de tenis, squash, magazin – facilitatile sunt gratuite pentru chiriasi).
Distantele intre diverse puncte sunt destul de mari si nu prea te poti descurca fara masina. In plus nu sunt trotuare pentru pietoni si mai nimeni nu merge pe jos in Doha (in afara de parcuri) din cauza caldurii.
Vremea este torida. Acum de exemplu sunt 37 de grade afara cu un max. pe azi de 41. Seara chiar daca este mai rece este mai greu de suportat din cauza umiditatii foarte mari.
Aceasta vreme duce la un frig excesiv in magazine unde temperatura e in jur de 20 de grade. Intr-o sala de cinema trebuie sa te imbraci foarte bine daca nu vrei sa congelezi iar la un meci de fotbal recent pe stadion (descoperit) erau 19 grade in timp ce afara erau 35 de grade.
De asemenea oamenii isi lasa masina cu motorul pornit ca sa ramana rece cand se intorc. Asta pentru ca benzina e foarte ieftina si in Qatar nu se fura nimic (nu sunt nici cersetori).
Alcoolul si carnea de porc sunt interzise. Totusi cei care nu sunt islamici si au permis de sedere au dreptul ca cumpere alcool de la magazine specializate (evident mai scump). Hotelurile vand in general alcool pe baza de pasaport la preturi destul de mari.
Distractiile comune in Doha, pe langa statul la piscina si vizitele la mall-uri sunt: mersul in desert si saritul cu masina de pe dunele de nisip, cursele de camile, cai, iesitul in oras.
Pentru mine o seara perfecta in Doha inseamna o vizita in Souk cu adulmecarea aromelor de narghilea si condimente diverse, admiratul moscheiei si a palmierilor si degustarea neaparata a unei lipii speciale cu branza. Cam de fiecare data mai gasesc si cate o pisica pe acolo si ma matzai si eu.
Cu drag din Doha,
G.
Revin cu alte detalii mai putin generale.
15 Responses to Primele zile in Doha