browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Repetitio mater studiorum est

Posted by on January 4, 2008

Repetitio mater studiorum estSe spune ca experientele se repeta pana reusesti sa inveti ce trebuia din ele. Din experienta mea pot sa spun ca in mare parte este adevarat doar ca din pacate se repeta numai experientele negative (sau poate asta mi se intampla doar mie). Cele pozitive nu se repeta ba mai mult nu mai pot fi surprinse nici macar la o clipa dupa ce au trecut, iar retrairea sentimentelor derivate din astfel de experiente depinde numai de puterea noastra de a evoca experientele placute ca pe amintiri cat mai complete.

Insa a sti ce trebuie sa inveti din experientele negative sau sa descoperi intuitiv este destul de dificil. Citeam undeva ca exista semne ce trebuie interpretate, coincidente stranii si angoase aparent dezvoltate fara nici o radacina in realitatea obiectiva, premonitii. Curat lucru daca ar exista un Champollion care sa descifreze aceste hieroglife totul ar fi facil. Din pacate nu poate exista o asemenea persoana pentru ca in mod firesc ar fi un tert fata de relatia dintre tine si Experienta.

Prin urmare, logic veti spune (chiar deductiv?!) atat timp cat Experienta nu poate fi (sau nu doreste sa fie) un propriu cititor de cifru, propria cheie …se pare ca aceasta cheie ar fi in noi (sau ar trebui sa fie).

Si de aici la singuratate nu e decat un pas…desigur nu putem privi in noi decat daca nu avem nici o alta ocupatie, daca ne concentram intreaga atentie intr-un mod nu numai egocentrist ci de-a dreptul egoist asupra noastra pentru ca orice e in afara ne perturba, nu ne intereseaza chiar cu riscul de a jigni persoane care ar merita cel putin mai mult respect (daca nu atentie).

Dar Nu, nu ne intereseaza decat propria persoana, propria Experienta (deja ne-o atribuim si devenim vedeti posesivi si oarecum mandri de luptele noastre)… si daca iesim din singuratate nu o facem decat pentru a ne crea alibi-uri si a gasi metodele facile de manipulare a celorlalti sau chiar de folosire a lor directa in unicul scop de a surclasa cu celeritate Experienta.

Asadar, fie ca optam pentru o sintetizare introvertita, fie ca alegem sa ne “sprijinim” pe ceilalti consecintele trairilor noastre initiatice sunt de asemenea negative, tertii fiind expusi. Ramane doar de studiat ce efecte au cele doua cai aparent contradictorii (in realitate doar contrare) asupra surclasarii calitative a Experientei. Si apoi in singuratate exista riscul sa descoperi mizantropia.

Ma mai gandesc, altceva oricum nu am ce face zilele astea si nici nu pot face.

Numai bine,

G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*